Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - topinambur i skorzonera

Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - topinambur i skorzonera

autor: Anna Auron-Wasilewska

23.03.2023, 12:09, akt. 12:14

To warzywa, które niegdyś często gościły na polskich stołach, ale dziś są niemal zapomniane. A szkoda, bo można z nich wyczarować pyszne dania, Są też doskonałym dodatkiem do mięs.

fot. Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach
fot. Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach

Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - topinambur i skorzonera

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Wykorzystały to uczennice Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach Joanna Nalbach i Marcelina Lelo i zajęły III miejsce w ogólnopolskim konkursie "Kulinarny puchar polskiego mięsa wołowego i wieprzowego". 

Uczennicami opiekuje się nauczycielka Lucyna Poczobut.

| red: kap

ZOBACZ TEŻ:


Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - gulasz z jelenia

24.11.2022, 12:11

Kamil Paszkowski opowiada o swoim gulaszu z jelenia.


Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - dżem z dyni

20.10.2022, 12:30

Dżem z dyni z dodatkiem cytryny, pomarańczy i imbiru jest nie tylko słodki, ale też delikatnie pikantny oraz kwaskawy. To doskonały dodatek do chałek, twarogów i naleśników.


Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - zupa z pstrąga i wędzonej sielawy

7.04.2022, 14:07

Z kiszoną kapustą, chipsem z jarmużu oraz prażoną słoninką.


Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - marchwiaki

3.03.2022, 09:59

Pewnie mało kto wie, co to jest? A to bardzo pyszne danie.


Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - jak przyrządzić jelenia

16.12.2021, 09:25

Bogaty i ziemisty, o dość twardej konsystencji - tak opisywany jest smak mięsa z jelenia. Koneserzy cenią je nie tylko za wyjątkowy aromat, ale również za to, że dostarcza wiele witamin.


Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - czarny bez

16.09.2021, 11:19

Jego właściwości znane były już w czasach starożytnych. Dziś wykorzystywany jest do produkcji wielu leków oraz kosmetyków. Działa przeciwgorączkowo, wykrztuśnie i przeciwbólowo. Reguluje pracę układu trawiennego i nerek. Ma też działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. O czym mowa?


Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - wiosenne zioła

20.05.2021, 11:33

Możne je dodawać do sałatek, robić z nich napary, koktajle, czy gotować zupy. Takie zioła, jak mięta, macierzanka, piołun i dziurawiec które właśnie teraz można znaleźć na Suwalszczyźnie, to bogate źródło nie tylko zdrowia, ale i smaków. Z kolei rzetwory z jarzębiny, czy sok z czarnego bzu warto mieć w swojej spiżarni.





ZNAJDŹ NAS





Podlaskie nas rusza - Ruszamy w Podlaskie!














źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok