Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - wiosenne zioła
Możne je dodawać do sałatek, robić z nich napary, koktajle, czy gotować zupy. Takie zioła, jak mięta, macierzanka, piołun i dziurawiec które właśnie teraz można znaleźć na Suwalszczyźnie, to bogate źródło nie tylko zdrowia, ale i smaków. Z kolei rzetwory z jarzębiny, czy sok z czarnego bzu warto mieć w swojej spiżarni.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
O tym, jakie pożyteczne rośliny można znaleźć wiosną na łąkach, przy jeziorach i w lasach opowiada dyrektor Suwalskiego Parku Krajobrazowego Teresa Świerubska.
Mamy czas postu. Już za niespełna tydzień - Wielki Piątek. Okazuje się, że zarówno kiedyś, jak i dzisiaj w takim okresie najczęściej na stoły trafiały i trafiają śledzie.
Tylko czekać, kiedy pojawią się upały. A wtedy nic nie działa na człowieka tak pozytywnie, jak chłodnik. To idealna zupa na takie dni.
Choć ta Wielkanoc będzie inna niż wszystkie poprzednie, warto zadbać o to, żeby na stole pojawiły się tradycyjne potrawy i żeby nie zabrakło także świątecznych ciast.
Dzisiaj bardzo ważna jest ogólna odporność organizmu. Im ktoś mniej odporny, tym bardziej narażony na różnego rodzaju zakażenia. A co działa na człowieka lepiej niż miód?
- Mięso z najtłustszego dzika ma mniej cholesterolu niż najchudsza wołowina - mówi Tadeusz Czerwiecki, wiceprezes Międzyzakładowej Spółdzielni Mieszkaniowej w Suwałkach, ale też zapalony myśliwy.