Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - jak przyrządzić jelenia
Bogaty i ziemisty, o dość twardej konsystencji - tak opisywany jest smak mięsa z jelenia. Koneserzy cenią je nie tylko za wyjątkowy aromat, ale również za to, że dostarcza wiele witamin.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
O tym, jak przyrządzić jelenia opowiadają łowczy okręgowy Wojciech Zaniewski, Bożena Czupryńska z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzywem, myśliwy Tadeusz Czerwiecki oraz ekspert kulinarny Paulina Makarska.
Jego właściwości znane były już w czasach starożytnych. Dziś wykorzystywany jest do produkcji wielu leków oraz kosmetyków. Działa przeciwgorączkowo, wykrztuśnie i przeciwbólowo. Reguluje pracę układu trawiennego i nerek. Ma też działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. O czym mowa?
Możne je dodawać do sałatek, robić z nich napary, koktajle, czy gotować zupy. Takie zioła, jak mięta, macierzanka, piołun i dziurawiec które właśnie teraz można znaleźć na Suwalszczyźnie, to bogate źródło nie tylko zdrowia, ale i smaków. Z kolei rzetwory z jarzębiny, czy sok z czarnego bzu warto mieć w swojej spiżarni.
Mamy czas postu. Już za niespełna tydzień - Wielki Piątek. Okazuje się, że zarówno kiedyś, jak i dzisiaj w takim okresie najczęściej na stoły trafiały i trafiają śledzie.
Tylko czekać, kiedy pojawią się upały. A wtedy nic nie działa na człowieka tak pozytywnie, jak chłodnik. To idealna zupa na takie dni.
Choć ta Wielkanoc będzie inna niż wszystkie poprzednie, warto zadbać o to, żeby na stole pojawiły się tradycyjne potrawy i żeby nie zabrakło także świątecznych ciast.