Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - dżem z dyni
autor: Anna Auron-Wasilewska
Dżem z dyni z dodatkiem cytryny, pomarańczy i imbiru jest nie tylko słodki, ale też delikatnie pikantny oraz kwaskawy. To doskonały dodatek do chałek, twarogów i naleśników.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Przepis na tę pyszną konfiturę znają przyszli technicy technologii żywności - uczniowie pierwszej klasy Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach. Opowiedzieli nam o tym razem ze swoją nauczycielką Agnieszką Kot.
Składniki:
1,5 kg dyni
2 pomarańcze
3 cytryny
100 g świeżego imbiru
1 kg cukru
1l wody
Z kiszoną kapustą, chipsem z jarmużu oraz prażoną słoninką.