Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - zupa z pstrąga i wędzonej sielawy
Z kiszoną kapustą, chipsem z jarmużu oraz prażoną słoninką.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Ta potrawa, przygotowana przez Justynę Leszczyńską i Filipa Słabińskiego z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach, wykonana z produktów lokalnych, zyskała uznanie jury w konkursie „Gotuj z klasą”. Uczniowie zajęli III miejsce i wygrali prestiżowy staż w restauracji Karola Okrasy.
Jak zrobić tak smakowite danie? Opowiedzieli nam razem ze swoim nauczycielem prowadzącym - Agatą Drywulską-Bartyzel.
Opowieści o zupie rybnej z kiszoną kapustą i słoninką wysłuchała Anna Auron-Wasilewska.
Pewnie mało kto wie, co to jest? A to bardzo pyszne danie.
Bogaty i ziemisty, o dość twardej konsystencji - tak opisywany jest smak mięsa z jelenia. Koneserzy cenią je nie tylko za wyjątkowy aromat, ale również za to, że dostarcza wiele witamin.
Jego właściwości znane były już w czasach starożytnych. Dziś wykorzystywany jest do produkcji wielu leków oraz kosmetyków. Działa przeciwgorączkowo, wykrztuśnie i przeciwbólowo. Reguluje pracę układu trawiennego i nerek. Ma też działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. O czym mowa?