Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - marchwiaki
Pewnie mało kto wie, co to jest? A to bardzo pyszne danie.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Przyrządza się je podobnie, jak soczewiaki, ale różnica tkwi w farszu.
O szczegółach opowiadają członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Marycha” w Posejnelach.
Opowieść o marchwiakach przygotowała Anna Auron-Wasilewska.
Bogaty i ziemisty, o dość twardej konsystencji - tak opisywany jest smak mięsa z jelenia. Koneserzy cenią je nie tylko za wyjątkowy aromat, ale również za to, że dostarcza wiele witamin.
Jego właściwości znane były już w czasach starożytnych. Dziś wykorzystywany jest do produkcji wielu leków oraz kosmetyków. Działa przeciwgorączkowo, wykrztuśnie i przeciwbólowo. Reguluje pracę układu trawiennego i nerek. Ma też działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. O czym mowa?
Możne je dodawać do sałatek, robić z nich napary, koktajle, czy gotować zupy. Takie zioła, jak mięta, macierzanka, piołun i dziurawiec które właśnie teraz można znaleźć na Suwalszczyźnie, to bogate źródło nie tylko zdrowia, ale i smaków. Z kolei rzetwory z jarzębiny, czy sok z czarnego bzu warto mieć w swojej spiżarni.