Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - Miód
Dzisiaj bardzo ważna jest ogólna odporność organizmu. Im ktoś mniej odporny, tym bardziej narażony na różnego rodzaju zakażenia. A co działa na człowieka lepiej niż miód?
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Jego odżywcze, bakteriobójcze i uodparniające właściwości znane są od czasów starożytnych. Gdy jesteśmy zmęczeni czy zestresowani, łyżeczka miodu szybko postawi nas na nogi. Zawarte w nim cukry proste błyskawicznie przenikają do krwi, dlatego po intensywnym wysiłku fizycznym i umysłowym organizm się regeneruje.
O tym, dlaczego warto zwracać uwagę, jaki miód jemy i jak ważne jest, skąd on pochodzi opowiada regionalny pszczelarz z 40-letnim doświadczeniem Jerzy Bogdanowicz.
- Mięso z najtłustszego dzika ma mniej cholesterolu niż najchudsza wołowina - mówi Tadeusz Czerwiecki, wiceprezes Międzyzakładowej Spółdzielni Mieszkaniowej w Suwałkach, ale też zapalony myśliwy.
Karp, szczupak, śledź - smażone, w occie czy w galarecie – ryby królują na wigilijnym stole. To podstawa uroczystej kolacji.
Rozgrzewają organizm w chłodne dni i dostarczają nam cennych witamin.
O właściwościach tego produktu i o pasji do pszczelarstwa opowiedział nam Marcin Śledź z Pasieki „Rospuda” w Raczkach.
Babkę ziemniaczaną znają prawdopodobnie wszyscy . Jedni ją lubią inni nie znoszą. Ale dla tych których odstręcza wizja bezmięsnego dania, mamy kulinarną ciekawostkę.
Szczupak i lin z naszych jezior na pewno mają wielu zwolenników i niejeden z nas marzy, by się nimi raczyć.
To oryginalne ciasto pochodzi z Litwy, ale na dobre zadomowiło się już na Suwalszczyźnie.
To jedna z najpopularniejszych potraw Suwalszczyzny.
Wyglądają jak większe pierogi, tyle że pieczone w piekarniku.
Bobrzyna na stole, to coraz częstsze zjawisko.
Musi mieć charakterystyczne sęki, bo to od nich pochodzi nazwa tego popularnego na Suwalszczyźnie wypieku. Jest wypiekany na tych terenach od wieków, ale w innych częściach kraju bywa nieznany. Mowa o sękaczu.