Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - jesienne zupy
Rozgrzewają organizm w chłodne dni i dostarczają nam cennych witamin.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Właśnie jesienią powinniśmy jeść jak najwięcej zup z rodzimych warzyw — ziemniaków, marchwi czy kapusty. W sezonie jesiennym królują rosół, krem z dyni, grzybowa czy grochówka. Jak podkreśla Bogusława Krejpcio – Nowosadko, szefowa kuchni w pokamedulskim klasztorze wigierskim, zupy od zawsze pojawiały się na stołach Suwalszczyzny.
O właściwościach tego produktu i o pasji do pszczelarstwa opowiedział nam Marcin Śledź z Pasieki „Rospuda” w Raczkach.
Babkę ziemniaczaną znają prawdopodobnie wszyscy . Jedni ją lubią inni nie znoszą. Ale dla tych których odstręcza wizja bezmięsnego dania, mamy kulinarną ciekawostkę.
Szczupak i lin z naszych jezior na pewno mają wielu zwolenników i niejeden z nas marzy, by się nimi raczyć.
To oryginalne ciasto pochodzi z Litwy, ale na dobre zadomowiło się już na Suwalszczyźnie.
To jedna z najpopularniejszych potraw Suwalszczyzny.
Wyglądają jak większe pierogi, tyle że pieczone w piekarniku.
Bobrzyna na stole, to coraz częstsze zjawisko.
Musi mieć charakterystyczne sęki, bo to od nich pochodzi nazwa tego popularnego na Suwalszczyźnie wypieku. Jest wypiekany na tych terenach od wieków, ale w innych częściach kraju bywa nieznany. Mowa o sękaczu.