Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - Sękacz

Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - Sękacz

autor: Iza Kosakowska

31.01.2019, 15:31, akt. 21.02.2019, 22:39

Musi mieć charakterystyczne sęki, bo to od nich pochodzi nazwa tego popularnego na Suwalszczyźnie wypieku. Jest wypiekany na tych terenach od wieków, ale w innych częściach kraju bywa nieznany. Mowa o sękaczu.

fot. Iza Kosakowska
fot. Iza Kosakowska

Smaki Suwalszczyzny - Sękacz. Relacja Izy Kosakowskiej

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Najprawdopodobniej pierwsze sękacze upieczono z okazji odwiedzin królowej Bony w miejscowości Berżniki koło Sejn. Inne źródła podają, że zostały sprowadzone na Litwę z Niemiec przez Radziwiłłów, by ze szlacheckich dworów trafić do bogatszych chałup chłopskich. Niezależnie od pochodzenia, sękacze na dobre związały się z tym regionem. Ich produkcją zajmuje się wiele osób, a każdy wypiek jest inny i inaczej smakuje. 

O swoim sękaczu opowie Ewa Wilk z Moczydeł niedaleko Raczek, która od niemal roku zawodowo piecze to ciasto, bez którego na Suwalszczyźnie nie może obyć się żadne wesele, czy żadna komunia.

| red: mik




ZNAJDŹ NAS





Podlaskie nas rusza - Ruszamy w Podlaskie!














źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok