Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - Sękacz
Musi mieć charakterystyczne sęki, bo to od nich pochodzi nazwa tego popularnego na Suwalszczyźnie wypieku. Jest wypiekany na tych terenach od wieków, ale w innych częściach kraju bywa nieznany. Mowa o sękaczu.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Najprawdopodobniej pierwsze sękacze upieczono z okazji odwiedzin królowej Bony w miejscowości Berżniki koło Sejn. Inne źródła podają, że zostały sprowadzone na Litwę z Niemiec przez Radziwiłłów, by ze szlacheckich dworów trafić do bogatszych chałup chłopskich. Niezależnie od pochodzenia, sękacze na dobre związały się z tym regionem. Ich produkcją zajmuje się wiele osób, a każdy wypiek jest inny i inaczej smakuje.
O swoim sękaczu opowie Ewa Wilk z Moczydeł niedaleko Raczek, która od niemal roku zawodowo piecze to ciasto, bez którego na Suwalszczyźnie nie może obyć się żadne wesele, czy żadna komunia.