Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - Miód
O właściwościach tego produktu i o pasji do pszczelarstwa opowiedział nam Marcin Śledź z Pasieki „Rospuda” w Raczkach.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Miód nie dość, że jest pyszny, to także ma wiele właściwości prozdrowotnych: wzmacnia serce, goi rany, działa antybakteryjnie, używany jest także w branży kosmetycznej. Ludzkości znany od wieków i szeroko wykorzystywany także w kuchni. Robi się na nim nalewki, jest także wspaniałym dodatkiem do herbaty, ciast i deserów.
Smakosze szczególnie cenią sobie miód z naszego regionu.
Babkę ziemniaczaną znają prawdopodobnie wszyscy . Jedni ją lubią inni nie znoszą. Ale dla tych których odstręcza wizja bezmięsnego dania, mamy kulinarną ciekawostkę.
To oryginalne ciasto pochodzi z Litwy, ale na dobre zadomowiło się już na Suwalszczyźnie.
Wyglądają jak większe pierogi, tyle że pieczone w piekarniku.
Musi mieć charakterystyczne sęki, bo to od nich pochodzi nazwa tego popularnego na Suwalszczyźnie wypieku. Jest wypiekany na tych terenach od wieków, ale w innych częściach kraju bywa nieznany. Mowa o sękaczu.