Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - Soczewiaki
Wyglądają jak większe pierogi, tyle że pieczone w piekarniku.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Najważniejszy jest jednak farsz, który w tym przypadku jest soczewica. Stąd nazwa tej popularnej na Suwalszczyźnie i Sejneńszczyźnie potrawy. Chodzi oczywiście o soczewiaki.
O tym, skąd ta potrawa pochodzi, jak samemu ją przyrządzić i dlaczego dawniej jadło się to najczęściej w okresie wielkiego postu opowie Bogusława Krejpcio – Nowosadko, szefowa kuchni w klasztorze wigierskim.
Musi mieć charakterystyczne sęki, bo to od nich pochodzi nazwa tego popularnego na Suwalszczyźnie wypieku. Jest wypiekany na tych terenach od wieków, ale w innych częściach kraju bywa nieznany. Mowa o sękaczu.