Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - Soczewiaki

Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - Soczewiaki

autor: Iza Kosakowska

28.03.2019, 13:42, akt. 13:44

Wyglądają jak większe pierogi, tyle że pieczone w piekarniku.

Soczewiaki, fot. wigierskieprzysmaki.pl
Soczewiaki, fot. wigierskieprzysmaki.pl

Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - Soczewiaki. Relacja Izy Kosakowskiej

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Najważniejszy jest jednak farsz, który w tym przypadku jest soczewica. Stąd nazwa tej popularnej na Suwalszczyźnie i Sejneńszczyźnie potrawy. Chodzi oczywiście o soczewiaki.


O tym, skąd ta potrawa pochodzi, jak samemu ją przyrządzić i dlaczego dawniej jadło się to najczęściej w okresie wielkiego postu opowie Bogusława Krejpcio – Nowosadko, szefowa kuchni w klasztorze wigierskim.


| red: mik

ZOBACZ TEŻ:


Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - Sękacz

31.01.2019, 15:31

Musi mieć charakterystyczne sęki, bo to od nich pochodzi nazwa tego popularnego na Suwalszczyźnie wypieku. Jest wypiekany na tych terenach od wieków, ale w innych częściach kraju bywa nieznany. Mowa o sękaczu.





ZNAJDŹ NAS





Osyda - koncert live w Polskim Radiu Białystok

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego














źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok