Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czy pyszna Suwalszczyzna - kartacze
To jedna z najpopularniejszych potraw Suwalszczyzny.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Połączenie ciasta ziemniaczanego i nadzienia z mięsa mielonego daje danie, które króluje w regionalnych restauracjach i w większości domów Suwalszczyzny. Kartacze znane są w północno – wschodniej części kraju od pokoleń. Te ziemniaczane pyzy z mięsem przywędrowały do nas z Litwy, jednak w Polsce kartacze mają nieco inny kształt i smak. Na Litwie ciasto ziemniaczane przygotowuje się bez mąki i ziemniaków gotowanych. Z kolei u nas do skwarek nie dodaje się śmietany. O suwalskich kartaczach opowiadają Celina Nietubyć i Czesława Orzechowska z Koła Gospodyń Wiejskich przy Gminnym Ośrodku Kultury w Krzywem.