Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - comber z sarny
autor: Anna Auron-Wasilewska
Przygotowanie soczystego, kruchego steka to prawdziwa sztuka. Poprzeczka jest jeszcze wyżej, kiedy daniem głównym ma być dziczyzna.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Podjęły się tego uczennice z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach. Maria Renowicka i Katarzyna Klejmont podczas tegorocznego ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych zaserwowały comber z sarny z dodatkiem regionalnych, sezonowych produktów. To danie zachwyciło jurorów, a z konkursu suwalczanki wróciły z wyróżnieniem.
O tym, jak przyrządzić taką potrawę opowiadają autorka menu i nauczycielka przedmiotów zawodowych Agata Drywulska-Bartyzel i jej podopieczna Maria Renowicka.
Drożdżowe bliny, kindziuk i skańcy - to tylko niektóre z tradycyjnych potraw kuchni staroobrzędowców.
To warzywa, które niegdyś często gościły na polskich stołach, ale dziś są niemal zapomniane. A szkoda, bo można z nich wyczarować pyszne dania, Są też doskonałym dodatkiem do mięs.
Kamil Paszkowski opowiada o swoim gulaszu z jelenia.
Dżem z dyni z dodatkiem cytryny, pomarańczy i imbiru jest nie tylko słodki, ale też delikatnie pikantny oraz kwaskawy. To doskonały dodatek do chałek, twarogów i naleśników.