Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - potrawy staroobrzędowców
Drożdżowe bliny, kindziuk i skańcy - to tylko niektóre z tradycyjnych potraw kuchni staroobrzędowców.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Nie może ich zabraknąć na świątecznych stołach, a przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Opowiadają o tym Wiera Lubow i Halina Suchodolska.
To warzywa, które niegdyś często gościły na polskich stołach, ale dziś są niemal zapomniane. A szkoda, bo można z nich wyczarować pyszne dania, Są też doskonałym dodatkiem do mięs.
Dżem z dyni z dodatkiem cytryny, pomarańczy i imbiru jest nie tylko słodki, ale też delikatnie pikantny oraz kwaskawy. To doskonały dodatek do chałek, twarogów i naleśników.