Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Polska wołowina królowała podczas konkursu kulinarnego w Suwałkach
autor: Jakub Mikołajczuk
Tatar, steki, gulasze i burgery - m.in. to można było w Suwałkach spróbować w niedzielę (11.09) za darmo.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
W Suwałkach zorganizowano IX Międzynarodowy Konkurs Kulinarny "Sąsiedzi przy stole". Mimo deszczu chętnych na degustację nie zabrakło.
- Co roku wybieramy jakieś mięso, w tym jest to polska wołowina. Można zobaczyć i spróbować m.in. carpaccio z polędwicy wołowej, tradycyjne bitki wołowe, zrazy, tatara, burgery - kochane przez najmłodszych, ale też bardziej egzotyczne danie jak turecka kofta, która także cieszy się popularnością. - mówi juror konkursu Robert Sowa.
W konkursie najlepsi okazali się kucharze z Gorlic. Drugie miejsce zajął Browar Suwalski, a trzecie Suwalska Spiżarnia.
Można było spróbować podlaskich specjałów i nauczyć się je przyrządzać. Kilkadziesiąt kół gospodyń wiejskich i producentów żywności prezentowało się na I Festiwalu "Smaki Podlasia".
Nowy program wsparcia rolników w związku z wysokimi cenami nawozów nie będzie podobny do poprzedniego. Tym razem rząd chce dopłacać do produkcji nawozów - poinformował Henryk Kowalczyk.
"W województwie podlaskim nie było takiego festiwalu, na którym mogłyby się zaprezentować wszystkie koła z regionu, dlatego stworzyliśmy I Podlaski Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich – Smaki Podlasia" - mówi Sebastian Łukaszewicz.
Stoimy w obliczu zagrożeń takich jak skutki wojny, braki i opóźnienia w produkcji oraz w przetwarzaniu mleka. Tak mówią organizatorzy XIX Międzynarodowego Forum Spółdzielczości Mleczarskiej w Białymstoku.
To impreza, która cieszy się dużą popularnością wśród białostoczan. Można kupić na niej różne specjały, ale też przyjść z własnym koszyczkiem i urządzić sobie piknik w ogrodach Pałacu Branickich.