Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Tradycyjne Święto Siei nad jeziorem Wigry
Ryby niemal w każdej postaci: smażone, wędzone czy w zalewie królują w ogrodach klasztoru wigierskiego. Trwa tam XII edycja Święta Siei.
Odwiedzający stoiska mogą również zobaczyć jak powstaje sękacz, kupić domowej roboty chleby czy sery. Jednym z głównych punktów imprezy jest wspólna degustacja zupy rybnej.
- Wszyscy stęskniliśmy się za tym świętem. Kupiłam pyszną sielawę. Nasze tereny słyną z tego, że przyrządzamy rybę w każdej postaci - wędzoną, smażoną i gotowaną - mówią uczestnicy imprezy.
- Nazywamy to Świętem Siei, bo historia jeziora Wigry ma w sobie legendę o tym, że diabeł przyniósł sieję na życzenie kucharza przeora klasztoru wigierskiego, ale wystraszony pianiem koguta zrzucił ją do jeziora. Święto Siei to jest okazja do tego, aby promować wszystkie ryby, które można znaleźć w naszych jeziorach. czyli sielawę, szczupaka, okonia, sandacza - mówi prezes Lokalnej Grupy Rybackiej "Pojezierze Suwalsko-Augustowskie" Cezary Cieślukowski.
- W naszej ofercie posiadamy ryby wędzone takie jak: pstrąg, sielawa i węgorz. Są to ryby wędzone tradycyjną metodą na dymie drzewnym. Serwujemy również pierogi ze szczupakiem oraz flaczki z węgorza - mówi Jan Juszkiewicz z jednego ze stoisk rybnych.
Imprezie towarzyszą koncerty lokalnych zespołów i kapel, konkursy oraz spektakl Teatru Pod Orzełkiem - "Morska podróż dookoła świata".