Tatarska zupa "Łapsza" - przepis Dżennety Bogdanowicz z Kruszynian
Drożdżaki - przepis Danuty Nicewicz ze wsi Kozioł w gminie Kolno
Borkowskie sibrzaki - przepis Anny i Wiesławy Cudnik ze wsi Borkowo w gminie Kolno.
Krupnik - przepis Krystyny Banach ze wsi Czerwone w gminie Kolno
Pierogi z mięsem - przepis Katarzyny Kostrowskiej ze wsi Łupianka Stara w gminie Łapy.
Torcik wątróbkowy - przepis Adriany Modzelewskiej ze wsi Boczki-Świdrowo w gminie Grajewo.
Kapuśniak po tatarsku - przepis Dżennety Bogdanowicz z Kruszynian
Kiszka ziemniaczana - przepis Olgi Szwarc z Hajnówki oraz surówka z białej kapusty według Haliny Gotówko ze wsi Długi Ług w gminie Korycin.
Piróg (piroh) - przepis na ciasto Elżbiety Kuncewicz ze wsi Eliaszuki w gminie Narewka.
Marcinek - przepis na ciasto Urszuli Szwarc z Hajnówki.