Tatarska zupa "Łapsza" - przepis Dżennety Bogdanowicz z Kruszynian

7 czerwca 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Z wizytą w Kruszynianach (7.06.2015) - Renata Reda | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Tatarska zupa "Łapsza" - przepis Dżennety Bogdanowicz z Kruszynian.

Makaron:
1 kg mąki pszennej zagniatamy z 10 jajkami. Wałkujemy płaty ciasta o grubości około 2 mm. Ostawiamy na godzinę ciasto, by trochę wyschło. Następnie zwijamy w rulon i kroimy wstążki o szerokości około 1 cm. Makaron gotujemy na osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Zupa:
Gotujemy wywar na mięsie wołowym i drobiowym (np. z indyka), a także na kościach. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, mnóstwo warzyw (pokrojona w kostkę marchew i pietruszka, podpieczona cebula, por, seler). Rosół gotujemy na małym ogniu nawet przez kilka godzin. (rr/wsz)








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok