Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Tatarska zupa "Łapsza" - przepis Dżennety Bogdanowicz z Kruszynian
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Tatarska zupa "Łapsza" - przepis Dżennety Bogdanowicz z Kruszynian.
Makaron:
1 kg mąki pszennej zagniatamy z 10 jajkami. Wałkujemy płaty ciasta o grubości około 2 mm. Ostawiamy na godzinę ciasto, by trochę wyschło. Następnie zwijamy w rulon i kroimy wstążki o szerokości około 1 cm. Makaron gotujemy na osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Zupa:
Gotujemy wywar na mięsie wołowym i drobiowym (np. z indyka), a także na kościach. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, mnóstwo warzyw (pokrojona w kostkę marchew i pietruszka, podpieczona cebula, por, seler). Rosół gotujemy na małym ogniu nawet przez kilka godzin. (rr/wsz)
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda