Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Piróg - przepis na ciasto Elżbiety Kuncewicz ze wsi Eliaszuki
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Piróg (piroh) - przepis na ciasto Elżbiety Kuncewicz ze wsi Eliaszuki w gminie Narewka.
Składniki:
10 dkg drożdży świeżych
2 litry mleka
1,5 kg mąki pszennej
kostka masła
5 żółtek
1 jajko
szczypta soli
ponad pół szklanki cukru (według uznania)
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Delikatnie podgrzewamy mleko, do którego dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru i trochę mąki (rozczyn), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku minutach drożdże powinny urosnąć a masa znacznie zwiększyć swoją objętość. Potem dodajemy szczyptę soli, resztę cukru i cukier waniliowy, roztopione masło, 5 żółtek i mąkę. Ugniatamy ciasto na jednolitą, niezbyt gęstą masę. Czekamy, aż ciasto wyrośnie. Następnie przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej margaryną. Jedno jajko należy roztrzepać i pędzelkiem posmarować nim ciasto. W piekarniku piroh należy piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda