Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kiszka ziemniaczana - przepis Olgi Szwarc oraz surówka z białej kapusty wg Haliny Gotówko
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Kiszka ziemniaczana - przepis Olgi Szwarc z Hajnówki
Składniki:
10 litrów startych ziemniaków
3 jajka
pieprz ziołowy
sól
boczek wędzony lub parzony, kiełbasa, różne wędliny (według uznania)
cienkie jelita
kilka łyżek mąki pszennej
Przygotowanie:
Utarte ziemniaki mieszamy z wędlinami pokrojonymi w kostkę, jajkami, dodajemy kilka łyżek mąki i przyprawiamy według własnego uznania. Dobrze wypłukane jelita (kupione w sklepie są na ogół mocno solone) delikatnie nadziewamy masą ziemniaczaną. Pilnujemy, żeby był luz w jelitach, bo w trakcie pieczenia mogą popękać. Kiełbaski ziemniaczane nakłuwamy, pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza od pół godziny do godziny (sprawdzamy, na ile zapiekła się skórka).
Surówka z białej kapusty - proponuje Halina Gotówko ze wsi Długi Ług w gminie Korycin
Składniki:
3 kg białej kapusty
3 marchewki
1,5 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
3 łyżki soli
3-4 ząbki czosnku (według uznania)
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z octem, cukrem, olejem, solą i roztartym czosnkiem. Takim "sosem" zalewamy poszatkowaną kapustę i marchew. Czekamy, aż wystygnie i przekładamy do słoików.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda