Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Marcinek - przepis na ciasto Urszuli Szwarc z Hajnówki
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Marcinek - przepis na ciasto Urszuli Szwarc z Hajnówki.
Składniki na ciasto:
ok. 200 g śmietany 18-proc.
kostka masła
szklanka cukru
1 łyżeczka sody
1 kg mąki
2 jajka
2 żółtka
Przygotowanie:
Ok. 200 g śmietany 18-procentowej mieszamy z łyżeczką sody. Po kilku minutach śmietana powinna zwiększyć objętość o połowę. W drugą miseczkę wbijamy 2 jajka i 2 żółtka. W trzeciej miseczce ucieramy masło z cukrem na białą masę. Podczas ucierania masła dodajemy na zmianę odrobinę śmietany i jajek, aż zużyjemy wszystkie produkty z miseczek. Następnie do masy wsypujemy mąkę - początkowo pół kilograma, potem wyrabiamy ciasto i dosypujemy mąkę, aż uzyskamy gładką kulę. Ciasto dzielimy na około 70 kuleczek, a każdą rozwałkowujemy na prawie przezroczysty placek o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy na okrągłych blaszkach lub na papierze do pieczenia od 5 do 10 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Z takiej ilości ciasta wyjdą 2 marcinki o średnicy 20 cm.
Składniki na krem:
1200 g śmietany 30-proc.
szklanka cukru
łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Ubijamy śmietanę z kwaskiem cytrynowym i stopniowo dodajemy cukier. Na upieczone wcześniej placki na przemian nakładamy krem, około 2-3 mm. Nie uciskamy placków, pod wpływem własnego ciężaru same się uformują. Gdy
wszystkie placki przełożymy ubitą śmietaną, smarujemy ją też boki. Ciasto zostawiamy na 2 godz. Potem na 3-4 godz. wstawiamy do lodówki. Następnie dekorujemy je zmielonymi w drobny proszek upieczonymi placuszkami. Możemy robić wzory w różnych odcieniach, w zależności od koloru pokruszonych placków.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda