Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Borkowskie sibrzaki - przepis Anny i Wiesławy Cudnik ze wsi Borkowo
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Borkowskie sibrzaki - przepis Anny i Wiesławy Cudnik ze wsi Borkowo w gminie Kolno.
Składniki:
zaczyn - 5 dkg drożdży (świeżych), 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki, 3/4 szklanki ciepłego mleko (po wymieszaniu odstawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu, by drożdże urosły)
1 litr mleka
75 dkg mąki
szczypta soli
kilkanaście ziemniaków (drobno startych jak na placki ziemniaczane)
6 jajek
pokrojona na plastry solona słonina lub boczek
Przygotowanie:
Do 1 litra mleka dodajemy mąkę, jajka, sól i wyrabiamy ciasto (trochę gęstsze niż naleśnikowe). Potem dodajemy zaczyn (po wyrośnięciu drożdży). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem dodajemy starte ziemniaki i znowu czekamy, aż ciasto wyrośnie. Placki smażymy na grubej blasze (patelni) wysmarowanej słoniną. Na każdy placek kładziemy stopiony plaster słoniny (możemy też placki moczyć w tłuszczu po stopionej słoninie).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda