Borkowskie sibrzaki - przepis Anny i Wiesławy Cudnik ze wsi Borkowo

24 maja 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Borkowskie sibrzaki - przepis Anny i Wiesławy Cudnik ze wsi Borkowo | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Borkowskie sibrzaki - przepis Anny i Wiesławy Cudnik ze wsi Borkowo w gminie Kolno.

Składniki:
zaczyn - 5 dkg drożdży (świeżych), 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki, 3/4 szklanki ciepłego mleko (po wymieszaniu odstawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu, by drożdże urosły)
1 litr mleka
75 dkg mąki
szczypta soli
kilkanaście ziemniaków (drobno startych jak na placki ziemniaczane)
6 jajek
pokrojona na plastry solona słonina lub boczek

Przygotowanie:
Do 1 litra mleka dodajemy mąkę, jajka, sól i wyrabiamy ciasto (trochę gęstsze niż naleśnikowe). Potem dodajemy zaczyn (po wyrośnięciu drożdży). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem dodajemy starte ziemniaki i znowu czekamy, aż ciasto wyrośnie. Placki smażymy na grubej blasze (patelni) wysmarowanej słoniną. Na każdy placek kładziemy stopiony plaster słoniny (możemy też placki moczyć w tłuszczu po stopionej słoninie).








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok