Pierogi z mięsem - przepis Katarzyny Kostrowskiej ze wsi Łupianka Stara

10 maja 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Pierogi z mięsem - przepis Katarzyny Kostrowskiej ze wsi Łupianka Stara | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Pierogi z mięsem - przepis Katarzyny Kostrowskiej ze wsi Łupianka Stara w gminie Łapy.

Składniki - farsz:
golonka lub karkówka (ok. 1 kg)
ziele angielskie, sól, pieprz
cebula

Przygotowanie:
Mięso gotujemy z przyprawami, następnie mielimy (możemy dodać surową, zmieloną lub pokrojoną w kostkę cebulę) i mamy już gotowy farsz do pierogów.

Składniki - ciasto:
mąka pszenna (4 szklanki)
odrobina soli
odrobina oleju
gorąca woda

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy i wygniatamy ciasto. Dzięki gorącej wodzie powinno być bardzo miękkie. Wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi (ręcznie lub maszynką). Gotowe pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Po kilku minutach wyjmujemy. Podajemy ze skwarkami, smażoną cebulką lub np. posypane papryką.








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok