Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi z mięsem - przepis Katarzyny Kostrowskiej ze wsi Łupianka Stara
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pierogi z mięsem - przepis Katarzyny Kostrowskiej ze wsi Łupianka Stara w gminie Łapy.
Składniki - farsz:
golonka lub karkówka (ok. 1 kg)
ziele angielskie, sól, pieprz
cebula
Przygotowanie:
Mięso gotujemy z przyprawami, następnie mielimy (możemy dodać surową, zmieloną lub pokrojoną w kostkę cebulę) i mamy już gotowy farsz do pierogów.
Składniki - ciasto:
mąka pszenna (4 szklanki)
odrobina soli
odrobina oleju
gorąca woda
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy i wygniatamy ciasto. Dzięki gorącej wodzie powinno być bardzo miękkie. Wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi (ręcznie lub maszynką). Gotowe pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Po kilku minutach wyjmujemy. Podajemy ze skwarkami, smażoną cebulką lub np. posypane papryką.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda