Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Drożdżaki - przepis Danuty Nicewicz ze wsi Kozioł w gminie Kolno
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Drożdżaki - przepis Danuty Nicewicz ze wsi Kozioł w gminie Kolno.
Składniki:
zaczyn - 5 dkg drożdży, 2 łyżki cukru, 2 łyżki ciepłego mleka (czekamy kilka minut, aż drożdże urosną)
3 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka i 1 żółtko
cukier waniliowy
łyżka cukru
2 jabłka pokrojone w kosteczkę
łyżka stopionego masła
szczypta soli
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy ciepłe mleko, roztrzepane jajka, szczyptę soli, cukier zwykły i cukier waniliowy, stopione masło. Potem dodajemy rozczyn i znowu czekamy, aż ciasto urośnie (odstawiamy ciasto na kilkanaście minut w ciepłe miejsce). Następnie dodajemy pokrojone jabłka i ponownie czekamy, aż wyrośnie. Smażymy na rozgrzanym oleju. Placki możemy posypać cukrem pudrem, podać z konfiturą lub bitą śmietaną.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda