Drożdżaki - przepis Danuty Nicewicz ze wsi Kozioł w gminie Kolno

31 maja 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Drożdżaki - przepis Danuty Nicewicz ze wsi Kozioł w gminie Kolno | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Drożdżaki - przepis Danuty Nicewicz ze wsi Kozioł w gminie Kolno.

Składniki:
zaczyn - 5 dkg drożdży, 2 łyżki cukru, 2 łyżki ciepłego mleka (czekamy kilka minut, aż drożdże urosną)
3 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka i 1 żółtko
cukier waniliowy
łyżka cukru
2 jabłka pokrojone w kosteczkę
łyżka stopionego masła
szczypta soli

Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy ciepłe mleko, roztrzepane jajka, szczyptę soli, cukier zwykły i cukier waniliowy, stopione masło. Potem dodajemy rozczyn i znowu czekamy, aż ciasto urośnie (odstawiamy ciasto na kilkanaście minut w ciepłe miejsce). Następnie dodajemy pokrojone jabłka i ponownie czekamy, aż wyrośnie. Smażymy na rozgrzanym oleju. Placki możemy posypać cukrem pudrem, podać z konfiturą lub bitą śmietaną.








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok