Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Torcik wątróbkowy - przepis Adriany Modzelewskiej ze wsi Boczki-Świdrowo w gminie Grajewo
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Torcik wątróbkowy - przepis Adriany Modzelewskiej ze wsi Boczki-Świdrowo w gminie Grajewo.
Składniki:
30 dkg wątróbki (rodzaj według uznania)
szklanka mleka
mąka
2 jajka
2 duże marchewki
3 cebule
chrzan
majonez
olej do smażenia
sól, pieprz
Farsz:
Startą marchew gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dwie pokrojone w drobną kostkę cebule podsmażamy na złocisty kolor, następnie dodajemy lekko ugotowaną marchew i przez chwilę jeszcze podsmażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Sos:
Na 4 łyżki majonezu dajemy około 2 łyżeczek chrzanu.
Naleśniki:
Wątróbkę mielimy z jedną cebulą, dodajemy 2 jajka, mleko, mąkę, szczyptę soli. Mieszamy ciasto, które powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
Przygotowanie:
Gorące naleśniki od razu smarujemy sosem majonezowo-chrzanowym, nakładamy farsz cebulowo-marchewkowy i kolejny naleśnik. Tak tworzymy kilka warstw torciku, który na koniec smarujemy sosem i pokrojonym szczypiorkiem.
Najlepiej smakuje gorące, od razu po przygotowaniu. (rr/wsz)
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda