Torcik wątróbkowy - przepis Adriany Modzelewskiej ze wsi Boczki-Świdrowo w gminie Grajewo

3 maja 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Torcik wątróbkowy - przepis Adriany Modzelewskiej ze wsi Boczki-Świdrowo w gminie Grajewo - relacja Renaty Redy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Torcik wątróbkowy - przepis Adriany Modzelewskiej ze wsi Boczki-Świdrowo w gminie Grajewo.

Składniki:
30 dkg wątróbki (rodzaj według uznania)
szklanka mleka
mąka
2 jajka
2 duże marchewki
3 cebule
chrzan
majonez
olej do smażenia
sól, pieprz

Farsz:
Startą marchew gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dwie pokrojone w drobną kostkę cebule podsmażamy na złocisty kolor, następnie dodajemy lekko ugotowaną marchew i przez chwilę jeszcze podsmażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Sos:
Na 4 łyżki majonezu dajemy około 2 łyżeczek chrzanu.

Naleśniki:
Wątróbkę mielimy z jedną cebulą, dodajemy 2 jajka, mleko, mąkę, szczyptę soli. Mieszamy ciasto, które powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.

Przygotowanie:
Gorące naleśniki od razu smarujemy sosem majonezowo-chrzanowym, nakładamy farsz cebulowo-marchewkowy i kolejny naleśnik. Tak tworzymy kilka warstw torciku, który na koniec smarujemy sosem i pokrojonym szczypiorkiem.
Najlepiej smakuje gorące, od razu po przygotowaniu. (rr/wsz)








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok