Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Jak nie zmarnować jedzenia po świętach?

Jak nie zmarnować jedzenia po świętach?

autor: Iza Kosakowska

27.12.2024, 09:15, akt. 29.12.2024, 21:30

Można się nim podzielić i zostawić nadmiar wciąż dobrych posiłków w lodówce, która stoi na ulicy Chłodnej w Suwałkach.

fot. Joanna Szubzda
fot. Joanna Szubzda

Lodówkę wystawiła jedna z suwalskich restauracji. Można w niej zostawić dania, które wciąż nadają się do zjedzenia jak ryby, bigos czy wędliny. Powinny być odpowiednio zapakowane, najlepiej w słoiki czy pudełka i dobrze opisane, łącznie z datą powstania takiego posiłku.

Z zostawionych w lodówce posiłków mogą skorzystać osoby w trudnej sytuacji życiowej czy materialnej. 

Mimo wysokich cen za produkty spożywcze, okazuje się, że aż 45 proc. Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach. Z danych Banków Żywności, po świętach najczęściej wyrzucane są sałatki, pieczywo i wędliny.

| red: miw, wsz




ZNAJDŹ NAS







Shchipkova Elena, Fotolia.com
7.03.2025, 10:54, akt. 10:56

Straż pożarna apeluje o niewypalanie traw









fot. Wigierski Park Narodowy
3.03.2025, 08:48, akt. 08:50

Wigierski Park Narodowy szuka wolontariuszy






źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok