Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Sukces uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach
Julia Życzkowska zajęła II miejsce w XXIV Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności, a Patrycja Kimszal, Anita Chartuniewicz i Piotr Zajkowski dotarli do finału. Nagrodą były indeksy na studia wyższe oraz zwolnienie z etapu pisemnego egzaminu zawodowego.
Jak podkreśla Julia Życzkowska, udział w olimpiadzie wymagał specjalistycznej wiedzy.
Olimpiada była bardzo skomplikowana, a poziom bardzo wysoki. Pytania z bloku przetwórczego, czyli z dziedziny technologii gastronomicznej mnie nie zaskoczyły. bo uczę się tego w szkole. Ale już pytania z bloku analitycznego, dotyczące analizy żywności, były bardzo trudne i wykraczały poza program nauczania. Teraz, gdy udało mi się zdobyć indeks na wyższą uczelnię, patrzę inaczej na przyszłość. Zostały mi 2 lata szkoły, więc mam czas, aby zastanowić się, którą uczelnię wybrać. No i żeby dobrze przygotować się do matury.
Do olimpiady młodzież przygotowywał nauczyciel Paweł Siedlecki.
Zaczęliśmy przygotowania już 2 lata temu. Zajęcia dodatkowe odbywaliśmy najczęściej po lekcjach, albo w soboty. Każde osiągnięcie ucznia napawa mnie dumą. Ale to oni wkładają wysiłek w swoją pracę, co zapewne zaprocentuje w przyszłości.
Do XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywności zakwalifikowało się łącznie 111 najlepszych uczniów liceów i techników z całej Polski. Finał odbył się w Poznaniu.