Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Pyszna Suwalszczyzna - kuciukai
autor: Anna Auron-Wasilewska
Ten słodki przysmak musi się znaleźć na każdym litewskim wigilijnym stole.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Choć to tylko drobne kuleczki, to ich znaczenie jest ogromne. Przyspieszają powrót słońca, są też pokarmem dla bliskich, którzy odeszli, a odwiedzają nasze domy w noc Bożego Narodzenia. Przepis na kuciukai znają doskonale gospodynie ze wsi Przystawańce. Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Przystawańce” starają się o wpis tego dania na listę produktów tradycyjnych.
Składniki:
0,5 kg mąki
1 szk wody
30 g drożdży
Sól i cukier do smaku
Mak do mleka makowego