Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - Tatar z gęsiny
Gęsina kojarzy się zwykle ze świętym Marcinem, którego dzień przypada 11 listopada.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
A to z tego powodu, że w 375 roku te ptaki wskazały mu kryjówkę przed wysłannikami papieża. Do dzisiaj na wielu portretach święty Marcin pojawia się w towarzystwie gęsi. W Zespole Szkół nr 4 w Suwałkach odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie mieli okazję zapoznać się z potrawami z tego mięsa. Zajęcia poprowadził znany na Suwalszczyźnie szef kuchni Marcin Budynek. Wraz z młodzieżą przygotował m.in. tatara z gęsi.