Radio Białystok | #eksperyment | Czy jeden wysokokaloryczny posiłek wystarczy na cały dzień? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok
Ponad połowa Polaków uważa, że dieta jest jednym z najważniejszych działań, które możemy podjąć, żeby poprawić stan zdrowia. Mimo to ciągle jemy za mało ryb, ryżu, kasz oraz owoców i warzyw - wynika z danych CBOS-u.
Zachowania żywieniowe Polaków
Zachowania żywieniowe Polaków są dość konserwatywne i utrwalone. Większość z nas jada trzy posiłki w ciągu dnia, obiad najczęściej spożywamy w domu.
Dietetyczka Magdalena Radziszewska radzi, żeby jeść regularnie i częściej.
Powinniśmy przede wszystkim rozłożyć sobie to dość równomiernie na cały dzień, w zależności od tego, jak długo ten dzień trwa. Śniadanie około godziny od wstania z łóżka i kolejne posiłki co 3, 4 godziny, więc 4 do 5 posiłków będzie optymalnie
- mówi Magdalena Radziszewska.
Wartość energetyczna codziennych posiłków Polaków to blisko 2500 kcal.
Nieregularne jedzenie i jednorazowe "wyrównywanie" zapotrzebowania energetycznego naszego organizmu może prowadzić do choroby - ostrzega lekarz rodzinny Joanna Szeląg.
W ten sposób niewłaściwie ustawiamy funkcjonowanie naszego organizmu, szczególnie jeżeli jemy o niewłaściwych porach, jemy jeden posiłek dziennie. Wtedy nasza przemiana materii dostosowuje się do takiego trybu żywienia, co sprzyja chociażby otyłości. Zdecydowanie, regularne spożywanie posiłków jest jednym z najzdrowszych nawyków żywieniowych
- tłumaczy Joanna Szeląg.
Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski sprawdzili, czy jeden wysokokaloryczny posiłek jest w stanie pokryć zapotrzebowanie organizmu na cały dzień.