Radio Białystok | Wiadomości | Jak najłatwiej obrać jajka - eggs-peryment dziennikarzy Radia Białystok
Różnią się od siebie kształtem, kolorem skorupki i żółtka, a także rozmiarami. Uchodzą za bomby witaminowe - stąd ich popularność wśród osób, które żyją aktywnie i uprawiają sport.
Polska w ścisłej czołówce producentów jaj
Polska od lat jest w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie kury znoszą u nas około 10 miliardów jaj. Jajeczne zagłębia kraju to Mazowsze i Wielkopolska. Statystyczny Kowalski zjada średnio 160 jaj w ciągu roku.
Niektóre ugotowane jajka wyjątkowo źle się obierają. Kluczem do tajemnicy jest kwasowość białka. Im jajko świeższe, tym trudniej usunąć z niego skorupkę.
Jak mówi mistrzyni sztuki pisankarskiej z Lipska Ewa Skowysz-Mucha, jajko będzie gładkie jeśli po ugotowaniu ostudzimy je w zimnej wodzie.
- Jak się ugotuje jajko, to wyjąć i w zimną wodę od razu, z gorącej w zimną. Niektórzy do gotowania jak wkładają, to przekłuwają igiełka skorupkę, to wtedy też się lepiej obiera - mówi Ewa Skowysz-Mucha.
Jednym ze sposobów obierania jaj chętnie stosowanych w kuchni jest ich schłodzenie w lodzie lub nadtłuczenie. Skorupka odstaje wtedy łatwiej, bo likwidujemy podciśnienie, które zwykle utrzymuje się pomiędzy zewnętrzną a wewnętrzną częścią jajka
- mówi fizyk Paweł Andryszak.
Według niego najlepiej jest delikatnie zbić skorupkę i delikatnie przetoczyć jajko po stole.
- Najszybszy sposób na obranie jajka, to toczenie. Bierzemy jajko, uderzamy dwa, trzy razy o boczną powierzchnię, a następnie uciskając ręką toczymy tak, jakby to był wałek. Obieramy to - myślę - dwa razy szybciej niż standardowym sposobem - mówi Paweł Andryszak.
Eksperyment dziennikarzy Radia Białystok
Andrzej Ryczkowski i Kamil Kalicki sprawdzili kilka popularnych sposobów obierania jajek w radiowej kuchni. Jedno z jajek przekłuli przed gotowaniem szpilką, jedno było starsze od pozostałych, które trafiły do garnka. Po ugotowaniu jedno trafiło do pojemnika z lodem, jedno do słoika z wodą, kolejne zostało obrane tuż po wyjęciu z gorącej wody i krótkim schłodzeniu, a ostatnie toczyli po stole.
Najlepszy efekt w postaci gładko obranych jajek przyniosło "obstukiwanie" w słoiku z wodą i schłodzenie w lodzie.