Radio Białystok | Wiadomości | Tradycyjne sposoby malowania jaj - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

Tradycyjne sposoby malowania jaj - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

autor: Andrzej Ryczkowski, Kamil Kalicki

14.04.2017, 07:59, akt. 15:43

Rzymskie "ab ovo ad mala", to po polsku "od początku do końca". Właśnie od podania jajek rozpoczynały się rzymskie uczty. Czy jajka były już wtedy malowane? Owszem, choć najstarsze pisanki pochodzą z Mezopotamii. Na początku, zanim rozwinęła się współczesna chemia, do farbowania jaj używano barwników naturalnych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.

Malujemy pisanki naturalnymi barwnikami - eksperyment Kamila Kalickiego i Andrzeja Ryczkowskiego, fot. Monika Kalicka
Malujemy pisanki naturalnymi barwnikami - eksperyment Kamila Kalickiego i Andrzeja Ryczkowskiego, fot. Monika Kalicka


0:00
0:00
Tradycyjne sposoby malowania jaj - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski w #eksperymencie sprawdzają tradycyjne sposoby malowania jaj

Czy kawa nada jajku czarny kolor? Jak na wapienną skorupkę podziała spożywcza kurkuma? Czy trawa barwi jajko równie intensywnie i trwale, co dżinsowe spodnie młodych "piłkarzy"? Jaki efekt da wywar z czerwonej kapusty i buraczków? I dlaczego jajko tak łatwo daje się kolorować?

Jajka bardzo łatwo dają się farbować, a sekret tkwi w składzie i fakturze skorupki

Malowanie jajek na Wielkanoc to czysta domowa chemia. Jajka bardzo łatwo dają się farbować, a sekret tkwi w składzie i fakturze skorupki. Chemicznie są to sole kwasu węglowego, czyli węglany. W ich strukturze jest dużo wolnej przestrzeni, a to sprzyja pochłanianiu barwnika - tłumaczy doktor habilitowana Agnieszka Wilczewska z Instytutu Chemii Uniwersytetu w Białymstoku.

Co zrobić, żeby utrwalić kolor i sprawić, żeby był bardziej intensywny? To także prosta reakcja chemiczna - zmieniamy odczyn barwnika z zasadowego na kwasowy. 

Najczęściej polecane jest barwienie z użyciem octu albo jakiegoś kwasowego środowiska. Możemy dodać na przykład kwasek cytrynowy. Następuje zmiana pH (odczynu) i tym samym trwalsze, silniejsze barwienie - mówi doktor habilitowana Agnieszka Wilczewska z Instytutu Chemii Uniwersytetu w Białymstoku.

Jeżeli jednak zdecydujemy się kupić barwnik w sklepie, ale nie uda się nam farbowanie, możemy go zareklamować. 

Oczywiście mówimy o sytuacji, kiedy zastosowaliśmy się do zaleceń producenta. Możemy takie farbki zareklamować korzystając z rękojmi. Możemy żądać wymiany takiego towaru, odstąpić od umowy, czyli żądać zwrotu gotówki, raczej naprawa w tego rodzaju sytuacjach nie wchodzi w grę - mówi Leszek Mironiuk w Inspekcji Handlowej.  

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w Podlaskiem w tym roku jajka są przed Wielkanocą nieco droższe niż rok temu - za sztukę średnio płacimy 57 groszy. W ciągu roku przeciętny Kowalski zjada średnio 160 jaj - o sto mniej niż w Europie Zachodniej.

Do wielkanocnego #eksperymentu wykorzystano tylko naturalne barwniki roślinne

Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski do wielkanocnego  #eksperymentu wykorzystali tylko naturalne barwniki roślinne, które znajdują się w kawie, czerwonej kapuście, kurkumie, trawie i burakach. Najpierw przygotowali "wywar" z posiekanej czerwonej kapusty i gotowanych buraczków. Trawę, kurkumę i kawę zaleli wrzątkiem, a następnie umieścili jajka w kubeczkach z barwnikami na kilkanaście godzin. Po wyjęciu jaj z naczyń większość z nich zmieniła kolor, choć nie w takim samym stopniu.

Najbardziej efektownie wyglądały jajka barwione kurkumą

Najbardziej efektownie wyglądały jajka barwione kurkumą - barwnik wręcz okleił skorupki, niestety bardzo łatwo dawał się ścierać. Kawa zabarwiła jajka na delikatny brąz, a czerwona kapusta pozostawiła na skorupkach słaby niebieski kolor. Po buraczkach na skorupkach widoczne były tylko bordowe plamy, najsłabszy efekt dał barwnik sporządzony z trawy.

| red: maj, mag

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Przedświąteczne "okazje" w sklepach spożywczych - testy dziennikarzy Radia Białystok

7.04.2017, 15:23

Uważajmy podczas przedświątecznych zakupów i przyglądajmy się cenom, datom ważności produktów oraz temu, jak są one przechowywane i eksponowane - radzą Inspekcja Handlowa i Sanepid.


Kierowcy kontra rowerzyści. Kto ma pierwszeństwo? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

31.03.2017, 15:21

Najczęstszą przyczyną wypadków na ścieżkach rowerowych według policyjnych danych jest wymuszanie pierwszeństwa przez kierowców samochodów. "Mimo, że przepisy zmieniły się kilka lat temu, nie wszyscy kierowcy i rowerzyści pamiętają, jak należy reagować w konkretnych sytuacjach" - mówi aspirant Grzegorz Awienowicz z białostockiej drogówki. Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski wspólnie z policyjnym patrolem sprawdzili, jak zachowują się uczestnicy ruchu drogowego.


Żywieniowa "ściema" - eksperyment dziennikarza Radia Białystok

24.03.2017, 17:01

Coraz częściej zastanawiamy się nad stanem naszego zdrowia. Aktywność fizyczna, ograniczanie używek, zdrowa dieta – to chleb powszedni, nie tylko dbających o dobrą sylwetkę. Czy jednak podchodząc do półki ze zdrową żywnością możemy być pewni, że to, co stamtąd weźmiemy wyjdzie nam na zdrowie? Niekoniecznie, co sprawdził nasz reporter Kamil Kalicki.


(Nie)bezpieczne sieci - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

3.03.2017, 15:19

Przybywa przestępstw w sieci, również w Podlaskiem. Najczęściej są to włamania do poczty elektronicznej, wyłudzenia i niszczenie danych informatycznych, ale także kradzieże haseł bankowych.





ZNAJDŹ NAS


















źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok