Radio Białystok | Wiadomości | Zamrożone zakupy - jak nie stracić pieniędzy? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok
Rozwarstwiony krem, rozszczelnione opakowanie, przemarznięte owoce - jak reagować, jeśli kupiliśmy towar, a usterki powstały podczas transportu lub w wyniku działania warunków pogodowych?
Coraz częściej zakupy robimy przez Internet
Wartość zakupów w Internecie rośnie z roku na rok. W 2016 rynek zakupów w sieci oszacowano na ponad 35 miliardów złotych. Rosnąca popularność tej formy zakupów to także coraz więcej problemów, jakie napotykamy w ich trakcie.
Jak reklamować towar wadliwy lub uszkodzony podczas transportu
Jeśli kupiliśmy pełnowartościowy towar, a usterki powstały podczas transportu lub w wyniku działania warunków pogodowych - możemy reklamować takie produkty - mówi Leszek Mironiuk z Inspekcji Handlowej w Białymstoku. Możemy żądać wymiany takiego towaru, naprawy - o ile jest to możliwe, obniżenia ceny - jeżeli ogólnie towar nam odpowiada. Możemy też odstąpić od umowy, czyli zwrócić towar i domagać się zwrotu gotówki - mówi Leszek Mironiuk.
Jeśli przesyłka dotarła do nas uszkodzona, to możemy ten towar reklamować u sprzedawcy. Jeżeli sprzedawca twierdzi, że winę ponosi firma dostarczająca przesyłkę, to on sam może kierować roszczenia w stosunku do tej firmy - tłumaczy Leszek Mironiuk.
Eksperyment dziennikarzy Radia Białystok
Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski postanowili sprawdzić, jak zachowają się kupione przez nich w sklepie towary po kilku godzinach na mrozie. Taka sytuacja może dotyczyć na przykład zakupów, które spędzą noc w paczkomacie, a temperatura spadnie znacznie poniżej zera. Do testów wybrali gazowaną i niegazowaną wodę, mleko, popularny gazowany napój, owoce (banan i jabłko) oraz krem do twarzy.
Po kilku godzinach w temperaturze poniżej zera wszystkie produkty zamarzły "na kość". Skórka banana zmieniła kolor, gazowany napój wyglądał jak porowaty lód, podobnie woda gazowana. Butelki, w których były płyny jednak nie popękały, mimo że płyn podczas zamarzania zwiększa swoją objętość. W mleku można było zauważyć rozwarstwienie, na kremie pojawiły się kryształki lodu.
Rozmarzanie najbardziej zaszkodziło bananowi. Skórka z żółtej zmieniła kolor na brązowy, a sam miąższ wyglądał jak zmiksowany mus. Wnętrze jabłka zrobiło się "szkliste", choć smak owocu się nie zmienił. Niegazowana woda wróciła do stanu sprzed zamarznięcia, gazowana również, choć "uciekł" z niej gaz i w smaku wydawała się dużo bardziej zmineralizowana. Odgazował się także napój, zmienił się także nieco jego smak.