Radio Białystok | Wiadomości | Firma Ewy Chodakowskiej będzie produkować w białostockim zakładzie więcej zdrowych przekąsek
autor: Marcelina Markowska
Znana trenerka fitness rozszerza produkcję zdrowych przekąsek w Białymstoku. Ewa Chodakowska razem z firmą Purella Superfoods chce zachęcić najmłodszych do wybierania zdrowszych owocowo-warzywnych batonów czy żelków.
W przygotowaniu receptur pomaga jedna z białostockich uczelni.
Wybraliśmy Białystok przede wszystkim dlatego, że współpracujemy z Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku. Prowadzimy tutaj szereg badań nad recepturami. Traktujemy Uniwersytet Medyczny, można powiedzieć, jako nasze wewnętrzne laboratorium. Ta współpraca naprawdę doskonale się rozwija - mówi prezes zarządu Purella Superfoods Michał Czerwiński.
Od początku powstania firmy chcieliśmy się skupić na superfoods - zaznacza dyrektor marketingu oraz R&D w firmie Purella Superfoods Artur Gajewski.
Superfoods to produkty w stu procentach naturalne, pochodzenia roślinnego, które są bogate w wartości odżywcze. Każdy z nich zawiera poszczególne witaminy. Wystarczy jedna łyżeczka takiego superfoods do posiłku, by wzbogacić dietę - mówi Artur Gajewski.
Szef działu technologii w firmie Purella Superfoods Piotr Kmieć podkreśla, że taka przekąska to zdrowa alternatywa np. dla zwykłego batona:
Nasze batony mogą przypominać te, które najczęściej widzimy w sklepie, ale różnią się składnikami z których są wykonane. Są one w dużej mierze pochodzenia naturalnego. To m.in. suszone, orzechy, nasiona - jest to na pewno zdrowsza alternatywa. Nie są to całkowicie puste cukry i kalorie - zaznacza Piotr Kmieć.
Z kolei trenerka fitness Ewa Chodakowska podkreśla, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie:
Jasno i wyraźnie mówi o tym Narodowy Fundusz Zdrowia. Dlatego przygotowaliśmy dla nich zdrowe przekąski. Naszym zadaniem i naszą misją jest edukowanie rodziców i wspieranie ich, by budowali zdrowe nawyki u swoich dzieci. Bo zdrowe dziecko to najpewniej zdrowy dorosły - dodaje Ewa Chodakowska.
Zakład Purella Superfoods w ciągu godziny może wyprodukować nawet piętnaście tysięcy zdrowych batonów.