Radio Białystok | Wiadomości | Białostoccy restauratorzy zapłacą o połowę mniej za teren pod ogródki gastronomiczne
Radni Białegostoku zdecydowali w poniedziałek (25.05), że będą obowiązywały niższe o połowę stawki za zajęcie terenu miejskiego pod ogródki gastronomiczne. Restauratorzy będą płacić 50 groszy za metr kwadratowy ogródka.
Radni większością głosów przyjęli uchwałę
Projekt uchwały w tej sprawie zapowiadały władze Białegostoku w ubiegłym tygodniu. W poniedziałek na sesji rady miasta, która odbyła się online, radni większością głosów przyjęli tę uchwałę.
Zmiana stawki opłaty podyktowana jest stanem epidemii, jak również sytuacją związaną z przeciwdziałaniem skutkom COVID-19. Powyższe doprowadziło do ograniczenia świadczenia usług
- uzasadniała uchwałę podczas sesji dyrektor Zarządu Dróg Miejskich Marzenna Dubowska. Dodała, że restauratorzy mogli otworzyć swoje ogródki dopiero 18 maja. Dlatego - jak mówiła - miasto wyszło z propozycją, by obniżyć stawki o 50 proc. w stosunku do obowiązującej obecnie opłaty. Nowa, obniżona kwota, wynosząca miesięcznie 50 gr za m kwadr., będzie obowiązywała od 18 maja.
W trakcie dyskusji radny PiS Henryk Dębowski w imieniu klubu PiS zaproponował, by jeszcze obniżyć tę kwotę, do 25 gr za metr kwadr. Tłumaczył, że propozycja ta związana jest z sytuacją pandemii koronawirusa. Mówił, że restauratorzy będą w większości korzystać z ogródków, bo w obecnej sytuacji jest to bezpieczniejsze. - Chcielibyśmy ulżyć naszym białostockim przedsiębiorcom i te opłaty troszeczkę zmniejszyć - dodał.
Radny PiS Sebastian Putra argumentował, że ma to zachęcić restauratorów, żeby bez obaw otwierali i powiększali swoje ogródki.
Jednak poprawka nie została przyjęta, przeciw niej głosowali radni KO, którzy stanowią w radzie większość. Radny tego klubu Marcin Moskwa uważa, że uchwałę można zmienić. Dodał, że 50-proc. obniżka to wynik dyskusji na temat pomocy białostockich restauratorów i nałożonych na nich obostrzeń. Jego zdaniem należy obserwować sytuację i wtedy podejmować decyzję o ewentualnej większej obniżce.
Miasto do tej pory wydało ok. 40 decyzji na zajęcie terenu pod ogródki gastronomiczne
Władze miasta do tej pory wydały ok. 40 decyzji na zajęcie terenu pod ogródki gastronomiczne; to podobna liczba jak w ubiegłym roku - poinformowała Marzenna Dubowska, odpowiadając na pytania radnych. Dodała że na razie otrzymała tylko dwa wnioski dotyczące powiększenia ogródków; są rozpatrywane.
Ogródki mają średnio 50 metrów kwadr.; w ubiegłym roku miesięczne wpływy do budżetu miasta wynosiły 1,5 tys. zł za taki ogródek, a po obniżce o 50 proc. będzie to 750 zł miesięcznie.
Od 18 maja restauracje i kawiarnie mogą działać zarówno wewnątrz, jak i w formie ogródków letnich, pod warunkiem przestrzegania w nich takich zasad, jak np. 1,5 m odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego. W lokalach można korzystać tylko z jednorazowych sztućców, schowane mają być wszelkie dodatki jak cukier, serwetki czy wazoniki. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu, osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans.
Do właściciela lokalu gastronomicznego należy ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Po wyjściu gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.