Radio Białystok | Wiadomości | Białostockie restauracje przygotowują się na przyjęcie klientów [zdjęcia]
Niektórzy ustawili je w miniony weekend, inni robią to dopiero w poniedziałek (18.05). W centrum Białegostoku pojawia się coraz więcej ogródków kawiarnianych.
Od 18 maja kawiarnie, bary i restauracje - przy zachowaniu określonych obostrzeń dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy - mogą świadczyć usługi gastronomiczne zarówno na miejscu, jak i na wynos.
W centrum Białegostoku nie wszystkie lokale są gotowe na gości. Niektórzy restauratorzy jeszcze rozstawiają ogródki i dostosowują lokale do nowych wytycznych.
Lokale muszą wprowadzić zasadę 1,5 m odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego. Można korzystać tylko z jednorazowych sztućców, schowane powinny być wszelkie dodatki jak cukier, serwetki, wazoniki, ect.
Według zaleceń resortu, właściciel restauracji powinien stworzyć takie warunki pracy, by gwarantowały one zachowanie bezpiecznych odległości między pracownikami. Tam, gdzie to możliwe, do komunikacji wykorzystywane mają być telefony komórkowe i internet.
Właściciele lokali muszą zadbać o zachowanie bezpiecznych odległości i środków higieny dla gości oraz regularnie dezynfekować powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia.
Osoby stojące w kolejce powinny zachować dwumetrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem mają się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.
Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Natomiast kucharze i kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Po wyjściu gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.