Radio Białystok | Wiadomości | Młodzież z podlaskich szkół poznawała tajniki wędzenia potraw

Młodzież z podlaskich szkół poznawała tajniki wędzenia potraw

autor: Marcin Mazewski

19.06.2019, 20:16, akt. 20.06.2019, 08:25

Jak wydobyć tradycyjne smaki we współczesnej kuchni? Tego mogli dowiedzieć się uczniowie podczas warsztatów kulinarnych pod okiem znanego kucharza.

Młodzież z podlaskich szkół poznała tajniki gotowania, fot. Marcin Mazewski
Młodzież z podlaskich szkół poznała tajniki gotowania, fot. Marcin Mazewski


0:00
0:00
Podlaska młodzież poznawała tajniki wędzenia od samego mistrza kuchni - relacja Marcina Mazewskiego | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

W Pomigaczach koło Białegostoku spotkała się młodzież ze szkół, uczestniczących w tegorocznym konkursie "Gotuj z klasą". Tajniki wędzenia zdradzał im mistrz kuchni Karol Okrasa.

Pochodzę z Białej Podlaskiej, czyli z dawnego woj. podlaskiego i zawsze mówię, że mam Podlasie w sercu i na talerzu. Chcę ten charakterystyczny element, także dla kuchni tego regionu, a więc aromat wędzenia we współczesnej kuchni pokazać młodzieży. To jak my go wykorzystujemy, bazując na tradycji i kulturze. Jak wędzić w restauracji, nie mając wędzarni - a jednak się da. Więc są to warsztaty z cyklu raczej kreacji, łamania przepisów, transkrypcji czegoś, co było kiedyś na dzisiejsze czasy - mówi Karol Okrasa.

Wraz z młodzieżą w warsztatach kulinarnych wziął udział wicemarszałek woj. podlaskiego Stanisław Derehajło.

Musimy nasze działania robić kompleksowo. Produkować dobre produkty, następnie dobrze przetwarzać to, robić dobrą żywność, robić dobry marketing, sprzedaż. Zachęcać ludzi, żeby tutaj przyjeżdżali, żeby produkt szedł w świat - to wszystko składa się w pewną całość. Chcemy to robić w sposób nie patetyczny, ale lekki, z sercem, z klimatem charakterystyczny jedynie dla naszego województwa - mówi wicemarszałek województwa podlaskiego Stanisław Derehajło.

Warsztaty kulinarne "Wędzenie - tradycyjny smak we współczesnej kuchni polskiej", podobnie jak konkurs "Gotuj z klasą" zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.

| red: sk, maj

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Uczniowie z 11 szkół rolniczych z podlaskiego rywalizowali w finale konkursu "Gotuj z klasą"

22.05.2019, 14:15

Przygotowywali podlaskie dania, by zdobyć staż w ekskluzywnej restauracji Karola Okrasy w Warszawie.



Wystawy, warsztaty i gotowanie z przepisów sprzed stu lat - na Nocy Muzeów w Białymstoku

9.05.2019, 15:26

Możliwość oglądania panoramy miasta z wieży kościoła Św. Rocha i dachu gmachu Opery i Filharmonii Podlaskiej, warsztaty, np. gotowanie z kucharzami dań dla wojska według receptury sprzed stu lat - to niektóre atrakcje na Noc Muzeów w Białymstoku.


Uczniowie walczyli w konkursie i gotowali tradycyjne regionalne potrawy [zdjęcia]

5.03.2018, 10:15

M.in. kartacze z gęsiną, fyrsztyk tatarski, czy kakory - to dania finałowe konkursu - "Gotuj z klasą!". W poniedziałek (05.03) w Białymstoku dwanaście dwuosobowych zespołów ze szkół rolniczych z Podlaskiego walczyło o główną nagrodę, jaką jest staż w ekskluzywnej restauracji.





ZNAJDŹ NAS


















źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok