Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kartacze - przepis Doroty Bobel ze wsi Mień w gminie Brańsk
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Kartacze - przepis Doroty Bobel ze wsi Mień w gminie Brańsk.
Składniki:
- 2 porcje ziemniaków ugotowanych (osolonych) i 1 porcja ziemniaków surowych (startych i wyciśniętych)
- mięso z łopatki wieprzowej i boczek
- cebula
- sól, pieprz ziołowy
- mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Mielimy mięso i boczek razem z cebulą, dodajemy sól i pieprz (możemy też dodać posiekaną, podsmażoną cebulę). Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce, potem wyciskamy z soku przez lnianą szmatkę. Na dnie miski, do której wyciskaliśmy sok z ziemniaków osiądzie skrobia, którą też dodajemy do masy ziemniaczanej.
Ugotowane i surowe ziemniaki ugniatamy na jednolitą masę, dodając też trochę mąki ziemniaczanej (ilość według uznania). Potem w rękach formujemy placek, który nadziewamy farszem, zaklejamy i formujemy kartacze.
Kartacze wkładamy do gotującej się (osolonej) wody. Gotujemy jeszcze przez kilka minut po ich wypłynięciu na wierzch. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką i boczkiem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda