Kartacze - przepis Doroty Bobel ze wsi Mień w gminie Brańsk

10 maja 2019

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kartacze - przepis Doroty Bobel ze wsi Mień w gminie Brańsk | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Kartacze - przepis Doroty Bobel ze wsi Mień w gminie Brańsk.


Składniki:

- 2 porcje ziemniaków ugotowanych (osolonych) i 1 porcja ziemniaków surowych (startych i wyciśniętych)

- mięso z łopatki wieprzowej i boczek

- cebula

- sól, pieprz ziołowy

- mąka ziemniaczana


Przygotowanie:


Mielimy mięso i boczek razem z cebulą, dodajemy sól i pieprz (możemy też dodać posiekaną, podsmażoną cebulę). Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce, potem wyciskamy z soku przez lnianą szmatkę. Na dnie miski, do której wyciskaliśmy sok z ziemniaków osiądzie skrobia, którą też dodajemy do masy ziemniaczanej. 

Ugotowane i surowe ziemniaki ugniatamy na jednolitą masę, dodając też trochę mąki ziemniaczanej (ilość według uznania). Potem w rękach formujemy placek, który nadziewamy farszem, zaklejamy i formujemy kartacze. 

Kartacze wkładamy do gotującej się (osolonej) wody. Gotujemy jeszcze przez kilka minut po ich wypłynięciu na wierzch. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką i boczkiem.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok