Radio Białystok | Galerie | Uczniowie walczyli w konkursie i gotowali tradycyjne regionalne potrawy [zdjęcia]
M.in. kartacze z gęsiną, fyrsztyk tatarski, czy kakory - to dania finałowe konkursu - "Gotuj z klasą!". W poniedziałek (05.03) w Białymstoku dwanaście dwuosobowych zespołów ze szkół rolniczych z Podlaskiego walczyło o główną nagrodę, jaką jest staż w ekskluzywnej restauracji.
Zadaniem zespołów było przygotowanie 3 dań: przystawki, bądź zupy, głównego i deseru. Potrawy musiały wywodzić się z dziedzictwa kulinarnego regionu i bazować na tradycyjnych produktach podlaskich. Prace młodych ludzi oceniało jury pod przewodnictwem Karola Okrasy.
Zwyciężyły Angelika Gut i Natalia Kozłowska - duet z Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce. Drugie miejsce zajęli uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach - Kacper Bejlik i Hubert Sylwisty, zaś trzecie Katarzyna Wróblewska i Paulina Zyskowska z Zespołu Szkół w Wojewodzinie. Decyzją jury, nie pierwsza, a wszystkie trzy drużyny pojadą na staż organizowany przez Karola Okrasę.
Organizatorem konkursu jest marszałek województwa podlaskiego. Finał odbył się w Podlaskiej Akademii Kulinarnej przy ul. Kawaleryjskiej.
Smaki Podlasia - podlaskie przepisy kulinarne. Audycja Renaty Redy