Radio Białystok | Wiadomości | Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku z jesiotrem w roli głównej
autor: Anna Auron-Wasilewska
Dobiega końca tegoroczny Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku. W ostatnim dniu tej imprezy na Placu Konstytucji 3 maja królował lokalny jesiotr w wersji francuskiej.
Oprócz tego można było spróbować przysmaków kresowych i konkursowych dań popisowych młodzieży suwalskich szkół gastronomicznych.
Ten dzień Jarmarku przeznaczony jest bardziej na kulinarną podróż po tradycjach Suwalszczyzny. Dziś odbywają się warsztaty kulinarne dla uczniów suwalskich szkół gastronomicznych i konkurs kulinarny, którego główną gwiazdą w tym roku jest suwalski jesiotr, ale z francuskim twistem. Wiem, że takie duże, dorodne, 12-kilogramowe sztuki zostały na to przeznaczone - opowiada Magdalena Zielińska-John z Suwalskiego Ośrodka Kultury.
Francuscy kucharze przygotowali przepis specjalnie na dzisiejszą okazję.
Nie było łatwo. My jadamy kawior z jesiotra. Natomiast sama ryba nie jest tak popularna we Francji. Najpierw tradycyjnie, podobnie jak przyrządzamy inne ryby, dusiliśmy ją w czerwonym winie. Potem przetestowaliśmy tzw. flambert cognac, to taka płonąca ryba z koniakiem. W końcu spróbowaliśmy ja przyrządzić z owocami cytrusowymi i to nam się spodobało i posmakowało - mówi szef kuchni Logan Macrez.
Posłuchać tradycyjnej muzyki i spróbować smaków Suwalszczyzny będzie można jeszcze do godziny 18:00.