Radio Białystok | Wiadomości | Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku z jesiotrem w roli głównej

Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku z jesiotrem w roli głównej

autor: Anna Auron-Wasilewska

23.07.2023, 15:06, akt. 15:13

Dobiega końca tegoroczny Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku. W ostatnim dniu tej imprezy na Placu Konstytucji 3 maja królował lokalny jesiotr w wersji francuskiej.

Fot. Anna Auron-Wasilewska
Fot. Anna Auron-Wasilewska


0:00
0:00
Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku z jesiotrem w roli głównej - relacja Anny Auron-Wasilewskiej | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Oprócz tego można było spróbować przysmaków kresowych i konkursowych dań popisowych młodzieży suwalskich szkół gastronomicznych. 


Ten dzień Jarmarku przeznaczony jest bardziej na kulinarną podróż po tradycjach Suwalszczyzny. Dziś odbywają się warsztaty kulinarne dla uczniów suwalskich szkół gastronomicznych i konkurs kulinarny, którego główną gwiazdą w tym roku jest suwalski jesiotr, ale z francuskim twistem. Wiem, że takie duże, dorodne, 12-kilogramowe sztuki zostały na to przeznaczone - opowiada Magdalena Zielińska-John z Suwalskiego Ośrodka Kultury.   


Francuscy kucharze przygotowali przepis specjalnie na dzisiejszą okazję. 


Nie było łatwo. My jadamy kawior z jesiotra. Natomiast sama ryba nie jest tak popularna we Francji. Najpierw tradycyjnie, podobnie jak przyrządzamy inne ryby, dusiliśmy ją w czerwonym winie. Potem przetestowaliśmy tzw. flambert cognac, to taka płonąca ryba z koniakiem. W końcu spróbowaliśmy ja przyrządzić z owocami cytrusowymi i to nam się spodobało i posmakowało - mówi szef kuchni Logan Macrez.   


Posłuchać tradycyjnej muzyki i spróbować smaków Suwalszczyzny będzie można jeszcze do godziny 18:00.


| red: sk

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - topinambur i skorzonera

23.03.2023, 12:09

To warzywa, które niegdyś często gościły na polskich stołach, ale dziś są niemal zapomniane. A szkoda, bo można z nich wyczarować pyszne dania, Są też doskonałym dodatkiem do mięs.


Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - zupa z pstrąga i wędzonej sielawy

7.04.2022, 14:07

Z kiszoną kapustą, chipsem z jarmużu oraz prażoną słoninką.


Mniam, mniam, czyli pyszna Suwalszczyzna - ryby

4.07.2019, 15:43

Szczupak i lin z naszych jezior na pewno mają wielu zwolenników i niejeden z nas marzy, by się nimi raczyć.





ZNAJDŹ NAS





PNBC

50 lat przy Świerkowej

Podlaskie nas rusza - Ruszamy w Podlaskie!














źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok