Radio Białystok | Wiadomości | W stolicy województwa podlaskiego zainaugurowano Kulinarny Szlak Dawnego Białegostoku
To nowa atrakcja na turystycznej mapie miasta. W stolicy województwa podlaskiego oficjalnie zainaugurowano Kulinarny Szlak Dawnego Białegostoku. W 18 lokalach gastronomicznych będzie można znaleźć białostockie przysmaki kuchni międzywojennej.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Producenci potraw musieli zgłosić dania, które historycznie związane były z Białymstokiem. Wśród nich są m.in. białysy, ale też śledzie, precle czy wędliny. Do dawny przysmaków zalicza się także Buza, czyli popularny napój znany w Białymstoku od czasów I wojny światowej, który wytwarzany jest z kaszy jaglanej.
- Istnienie takiego szlaku wzbogaci ofertę turystyczną Białegostoku, a także przyczyni się do promocji miasta, które słynie z dobrego, regionalnego jedzenia. Naszym celem jest także ocalenie potraw i produktów znanych u nas w dawnych czasach, kiedy funkcjonowało tutaj wiele renomowanych zakładów gastronomicznych - mówi zastępca prezydenta Białegostoku Rafał Rudnicki.
Organizatorami i twórcami szlaku, odpowiedzialnymi za jego merytoryczne opracowanie i wdrożenie koncepcji w życie, są Andrzej Fiedoruk i Andrzej Lechowski.
Lokale, które tworzą historyczny kulinarny szlak Białegostoku będą oznaczone specjalną naklejką "Jemy z historią”.
W Uchu na świat Hiszpania i tysiące kilometrów przejechanych po różnych drogach szlakiem miast pełnych smaku i niezwykłych historii.
Powstaje nowy szlak turystyczny, tym razem można go będzie nawet…spróbować. Na szlaku znajdą się znane restauracje, które działały w Białymstoku do roku 1939, będą też bary, jadłodajnie, mleczarnie i tanie kuchnie, a nawet -meliny zwane potajemkami: U Kadysza, przy Warszawskiej czy na Bojarach.
Powiat suwalski wraz z litewskimi partnerami zaczyna realizację nowego, transgranicznego projektu, opartego o dziedzictwo i pamiątki historyczne związane z rodem Paców.