Radio Białystok | Gość | Andrzej Fiedoruk - publicysta kulinarny
Powstaje nowy szlak turystyczny, tym razem można go będzie nawet…spróbować. Na szlaku znajdą się znane restauracje, które działały w Białymstoku do roku 1939, będą też bary, jadłodajnie, mleczarnie i tanie kuchnie, a nawet -meliny zwane potajemkami: U Kadysza, przy Warszawskiej czy na Bojarach.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Powstaje nowy szlak turystyczny, tym razem można go będzie nawet…spróbować. Na szlaku znajdą się znane restauracje, które działały w Białymstoku do roku 1939, będą też bary, jadłodajnie, mleczarnie i tanie kuchnie, a nawet - meliny zwane potajemkami: U Kadysza, przy Warszawskiej czy na Bojarach. Pojawią się także miejsca, które wytwarzały przysmaki takie jak Wytwórnia chałwy Szwarca i Epsztejna, fabryka czekolady, piekarnia U Braciszków, browar Dojlidy, hala Targowa, rynki, ulica Śledziowa. Wszystkie te miejsca zostaną opisane i przedstawione w specjalnym folderze oraz na miejskiej stronie internetowej. O szczegółach mówi znany publicysta kulinarny Andrzej Fiedoruk.
Podróż kulinarnym szklakiem to nie tylko lekcja historii, ale także patriotyzmu, gdyż w Klubach Towarzyskich czy Resursie Obywatelskiej krzewiono i podtrzymywano tradycje narodowościowe, organizowano imprezy charytatywne dla najuboższych. Ważne jest także aby, poprzez prezentację dawnych zakładów gastronomicznych, ukazać zróżnicowanie kulturowe miasta.