Radio Białystok | Wiadomości | Radzimy jak wzmocnić odporność
Przed nami sezon na przeziębienia i grypę, w tym roku dodatkowo zmagamy się z pandemią koronawirusa. Warto zatem bardziej niż zwykle zadbać o własną odporność - apelują lekarze. Można to zrobić bez wspomagania się farmakologią.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Jednym z ważniejszych czynników poprawiających odporność jest odpowiednia dieta. Nie przypadkiem w kuchni pytanych przez nas białostoczan, znajdują się czosnek, miód, imbir, cytryna, czy cebula.
- Najlepsze są środki naturalne, nie suplementy diety, które są substytutem. Jak już nie można korzystać z nich w sposób naturalny, dopiero wtedy posiłkujmy się suplementami diety. Najważniejsze w budowaniu odporności są przede wszystkim witaminy i minerały. Na pewno wzmacnianie odporności to też właściwy styl życia, odpowiedni sen, aktywność fizyczna, unikanie stresu - mówi kierownik Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku prof. Lucyna Ostrowska.
Jak podają pracownicy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku - w Podlaskiem w pierwszym tygodniu września odnotowano 250 zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, w drugim tygodniu już 640.
Naukowcy z Polskiej Akademii Nauk sugerują by zrezygnować np. ze spożywania mleka i surowego mięsa.
W związku z epidemią koronawirusa znacznie wzrosła sprzedaż miodów.
Chodzi o to by zachęcić ludzi do zdrowego odżywiania. W piątek (18.10) obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw.