Radio Białystok | Wiadomości | Polscy immunolodzy apelują, by na czas epidemii zadbać o zbilansowaną dietę
autor: Robert Bońkowski
Naukowcy z Polskiej Akademii Nauk sugerują by zrezygnować np. ze spożywania mleka i surowego mięsa.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Rezygnując z mięsa i mleka zmniejszamy ryzyko zatrucia pokarmowego – mówi dietetyk Urszula Kozłowska.
- Surowe mięso i mleko mogą być zanieczyszczone szkodliwymi bakteriami, takimi jak salmonella, które są szkodliwe dla naszego organizmu, są chorobotwórcze. Pod tym względem powinniśmy unikać surowego mięsa i mleka. Zakażenie bakteriami osłabiłoby naszą odporność. Dlatego zaleca się, by produkty te poddawać obróbce termicznej
- mówi Urszula Kozłowska.
Dietetyk dodaje, że dobrze zbilansowana dieta powinna opierać się w 50 procentach na warzywach.
- Dobrze zbilansowana dieta, zwłaszcza oparta na produktach roślinnych, jest mocno przeciwzapalna. Jest obfita w witaminy i składniki odżywcze. 50 procent tego co jemy, to powinny być warzywa - zwłaszcza teraz. Warzywa im ciemniejsze, tym lepsze. Im ciemniejsze, to zawierają więcej związków polifenolowych, które działają przeciwzapalnie. Polecam bakłażany, paprykę, pomidory czy marchew. Warto pamiętać też o tym, by tłuszcze zwierzęce zastąpić tłuszczami roślinnymi. Masło i śmietanę wymieńmy na olej lniany, oliwę z oliwek czy orzechy i tłuste, morskie ryby
- wymienia dietetyk.
Dzięki dobrze rozplanowanej diecie roślinnej możemy obniżyć ciśnienie krwi oraz zapobiec rozwijaniu się na przykład cukrzycy czy nowotworom.
Białostocka Dietetyk Urszula Kozłowska wydała bezpłatny e-book pt. "Jak dbać o swoją odporność?". Więcej informacji o tym jak go nabyć znajduje się na stronie facebookowej.
Najbardziej charakterystyczne objawy COVID-19 to suchy kaszel, gorączka i trudności z oddychaniem, ale mogą też wystąpić problemy z układem pokarmowym, zaburzenia węchu i smaku czy bardzo rzadko zmęczenie, ból, głowy, dezorientacja, katar - podaje portal naukawpolsce.pap.pl.
Krajowa Izba Gospodarcza rozpoczęła kampanię pod hasłem "Nie pozwolę ci się zamknąć".
Wzorem innych miast także suwalscy restauratorzy pomagają pracownikom suwalskiego szpitala i ratownikom medycznym, dowożąc im bezpłatne posiłki.
Spotkanie zorganizowano z okazji Światowego Dnia Walki z Rakiem.