Radio Białystok | Wiadomości | Wysokie ceny warzyw i owoców
autor: Michał Buraczewski
To nie wina pandemii, lecz kapryśnej pogody - mówią sprzedawcy. Wzrosły ceny większości świeżych owoców i warzyw. Zauważają to klienci białostockich bazarków.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
"Tydzień temu ogórki można było kupić za 4-5 zł za kilogram, a teraz są po 6,50. Są dużo droższe. Wiśnie są w miarę tanie, ale to już końcówka. (...) Dwa lata temu była podwyżka w granicach 50-80%, teraz to jest utrzymanie tego co w zeszłym roku, i ewentualnie 20 do 50% więcej" - mówi jedna z klientek.
"Był zimny maj, czerwiec także - i mokry - i to wszystko dlatego. (...) Ogórek jest bardzo drogi, pomidor też, a poza tym jest coraz mniej producentów" - mówi sprzedawczyni warzyw i owoców z Białegostoku, pani Dorota.
Różnice w cenach warzyw i owoców sięgają często kilkudziesięciu procent. Jak mówią sprzedawcy, wynikają one przede wszystkim z jakości produktów.
W czasie pandemii COVID-19 w Europie nastąpił gwałtowny wzrost spożycia paczkowanych owoców i warzyw; zwiększyło się także zainteresowanie produktami lokalnymi i ekologicznymi - podała w czwartek Unia Owocowa, powołując się na wnioski ze spotkania grupy ekspertów ds. rynku owoców i warzyw przy KE.
Chodzi o to by zachęcić ludzi do zdrowego odżywiania. W piątek (18.10) obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw.
Eksperci alarmują, by w okresie jesiennym zmienić nawyki żywieniowe i spożywać więcej sezonowych warzyw i owoców. Zapytaliśmy białostoczan, czy zmieniają swoje diety wraz ze zmianą pór roku i o to co warto spożywać, by zmniejszyć ryzyko przeziębienia.