Radio Białystok | Wiadomości | Warsztaty kulinarne z Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Białymstoku
Warsztaty kulinarne z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Zapisy na te organizowane przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Białymstoku zakończyły się w zaledwie kilka godzin.
W sobotę (7.12) różne potrawy z dziczyzny i owoców lasu przygotowywało 30 osób. Dzięki spotkaniu można było wzbogacić świąteczny jadłospis. Pod czujnym okiem szefowej kuchni Ewy Bałdyś-Jakuć, przygotowano potrawy z produktów pochodzących z lasu.
W menu był m.in. rosół z przepiórki z borowikami i kluskami rozmarynowymi, gulasz z jelenia z trawą żubrową na podpłomykach gryczanych, pierogi z dziczyzną i wędzoną słoniną, a na koniec deser jeżynowy z syropem z pędów młodej sosny i kruszonką z orzechów laskowych.
Uczestnicy warsztatów mogli dowiedzieć się o właściwościach odżywczych i walorach smakowych dziczyzny i innych naturalnych produktów pochodzących z lasu.
Podobne bezpłatne warsztaty kulinarne pod nazwą "Ugotuj sobie święta z dziczyzny" Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Białymstoku organizuje też przed Wielkanocą.
M.in. kartacze z gęsiną, fyrsztyk tatarski, czy kakory - to dania finałowe konkursu - "Gotuj z klasą!". W poniedziałek (05.03) w Białymstoku dwanaście dwuosobowych zespołów ze szkół rolniczych z Podlaskiego walczyło o główną nagrodę, jaką jest staż w ekskluzywnej restauracji.
Koncert Enej, gotowanie z Okrasą, smaki, muzyka i barwy podlaskiej wielokulturowości – w piątek (18.08) w Supraślu rozpoczyna się Paleta Kultur Podlasia.