Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
kostka masła
2 jajka
szklanka śmietany 36 procentowej
odrobina soli
Składniki na farsz:
1 kg karkówki wieprzowej
3 ząbki czosnku
2 cebule
sól do smaku, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Mięso mielimy przez grube oczka jak na kiełbasę. Siekamy czosnek, który uciskamy z solą i dodajemy do mięsa. Pokrojoną cebulę podsmażamy, dodajemy ją do mięsa po ostudzeniu. Przyprawiamy farsz solą, pieprzem i majerankiem. Dość długo wyrabiamy mięso dodając też ponad szklankę przegotowanej (lub mineralnej) wody. Tak przygotowane mięso odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Na stolnicy mąkę siekamy z masłem (temperatura pokojowa, by było miękkie). W śmietanie rozbijamy jajka i dodajemy do ciasta, które odrobinę solimy. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Potem ciasto rozwałkowujemy jak na makaron, wykrajamy większe krążki (odciskamy na przykład pucharek na lody). Nadziewamy krążki farszem i sklejamy w warkocz. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi ustawiamy warkoczem do góry i obficie smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około godziny w 180 stopniach Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda