Radio Białystok | Wiadomości | Zanikająca tradycja w Dobrowodzie - warsztaty pieczenia korowaja
To dobra okazja na spotkanie z zanikającą tradycją na zakończenie długiego weekendu.
W niedzielę (18.06) w Dobrowodzie w gminie Kleszczele odbyło się „Pieczenie Korowaja”. To tradycyjne drożdżowe, dekorowane ciasto towarzyszyło kiedyś ważnym wydarzeniom, takim jak, na przykład, wesele.
Korowaj nie był jedynie produktem kulinarnym, miał też znaczenie rytualne, a jego powstawaniu towarzyszyły pieśni i obrzędy. Wypiekano go także na inne okazje, takie jak dożynki czy dzień świętego Jerzego. W Polsce jest znany przede wszystkim we wschodnich regionach kraju, a w ostatnim czasie zauważalny jest jego swoisty renesans, o czym może świadczyć organizowany od ponad dziesięciu lat w gminie Mielnik „Festiwal Korowaja Mielnickiego”.
Pieczenie korowaja w Dobrowodzie odbędzie się w wiejskiej świetlicy.
Szlak tradycyjnego tkactwa, warsztaty i konkursy tkackie, ale też działania dla młodzieży - złożą się na projekt "Kraina wątku i osnowy" Wojewódzkiego Ośrodka Animacji Kultury w Białymstoku. Ma on promować zanikające dziś dziedzictwo - tkactwo tradycyjne.
Zwierzchnik Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego abp Sawa wyświęcił po remoncie cerkiew ikony Matki Bożej "Radość Wszystkich Strapionych" w monasterze na Górze Grabarce - najważniejszym w kraju prawosławnym sanktuarium.
Sto osób z województwa podlaskiego będzie mogło bezpłatnie poznać tajniki tworzenia tkaniny dwuosnowowej - jednego z najbardziej znanych i charakterystycznych wyrobów ludowych w regionie. W Korycinie rozpoczął się w sobotę (29.04) cykl specjalnych warsztatów.
Kompanie wołoczebników, czyli grupy mężczyzn, śpiewały kiedyś w Wielkanoc chodząc po wsiach w Podlaskiem wiosenne życzenia - urodzaju gospodarzom, a pannom i kawalerom zmiany stanu cywilnego. Tradycję wiosennego kolędowania wskrzesza się we wsiach w okolicach Knyszyna.