Radio Białystok | Wiadomości | Ocalić od zapomnienia kulinarne perełki regionu – finał konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów"
Dzięki tej inicjatywie udało się rozpropagować i ocalić od zapomnienia wiele kulinarnych perełek regionu.
Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie
Już po raz 17. w białostockich "Spodkach", odbył się wojewódzki finał konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów". 84 producentów z całego regionu zaprezentowało 129 produktów w czterech kategoriach. Są między innymi: wędliny, sery, chleby, miody i ciasta.
Uczestnicy podkreślają, że przepisy często są przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Kto otrzyma "Perłę 2017"?
W kilku kategoriach nagrodzonych będzie kilkanaście osób. Podlaski konkurs jest pierwszym etapem, gdzie wyłonieni zostaną kandydaci do tytuły "Perła 2017". Finał ogólnopolski odbędzie się we wrześniu w Poznaniu. Z Podlasia, sławę zyskały: ser koryciński, ser z Wiżajn, makowiec z Ejszeryszek czy kindziuk z Puńska.