Radio Białystok | Galerie | Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej w Supraślu [zdjęcia]
Inny organizator, ale cel pozostał ten sam: promocja kiszki i babki ziemniaczanej. W Supraślu zorganizowano Światowe Mistrzostwa w pieczeniu tych regionalnych dań.
Przez ponad 20 lat mistrzostwa organizowało Stowarzyszenie Uroczysko, teraz zajmuje się tym Starostwo Powiatowe w Białymstoku.
Starosta Jan Perkowski mówi, że kiedy pojawiła się prośba o przejęcie organizacji imprezy, to zgodził się na to.
- Może robimy to trochę inaczej, ale formuła imprezy została. Chcemy, żeby impreza pozostała, bo kiszka i babka ziemniaczana, chłodnik, ale i nalewki to nasze regionalne przysmaki - mówi starosta Jan Perkowski.
Niezmienne w tej imprezie jest to, że do Supraśla na mistrzostwa przyjeżdżają tłumy, żeby próbować kiszki i babki ziemniaczanej.
W Mistrzostwach zorganizowano kilka konkursów. W kategorii indywidualnej - według jury - najlepszą kiszkę ziemniaczaną przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich w Ogrodniczkach, a babkę ziemniaczaną - Dom Pomocy Społecznej w Choroszczy.
W kategorii dużych producentów wygrał Borowinowy Zdrój w przypadku kiszki i babki ziemniaczanej.
Był również konkurs na najlepszy chłodnik i nalewkę.